بیمار


زخم بستر چگونه درمان میشود

زخم بستر یکی از بیماری های پوستی است که در اثر خوابیدن زیاد ایجاد می شود . منظور از خوابیدن زیاد، بیمارانی است که استراحت مطلق دارند. مثل کسانی که پایشان شکسته یا … . از علایم زخم بستر میتوان به تغییر رنگ پوست، درد، خارش، ترشح و یا ضایعات در پوست اشاره کرد.

باید بدانید که مشکل زخم بستر اغلب در نقاط باسن، شانه، پوست، در امتداد ستون فقرات، پشت دست و یا کمر، پاشنه، مچ پا و یا پوست پشت زانو اتفاق می افتد . در این پست از مجله پزشکی آسان طب چند مورد از راههای درمان زخم بستر در خانه را برایتان بیان می کنیم.

کم کردن فشار

اولین قدم در درمان زخم بستر صرفنظر از اینکه در چه مرحله ای باشد حذف فشار ممتدی است که موجب تشکیل زخم شده است. برای رسیدن به این هدف باید اقدامات زیر را انجام داد

جابجایی مکرر بیمار : یمار با زخم بستر باید مرتبا تغییر وضعیت داده شده و همچنین در وضعیت مناسب قرار گیرد. کسی که در روی صندلی چرخدار مینشیند باید هر 15 دقیقه و کسی که دراز کشیده است باید هر یک ساعت یک بار وضعیت خود را عوض کند. پرستار بیمار میتواند در این کار به بیمار کمک کند. استفاده از وسایل خاص میتواند به بلند کردن و جابجا کردن بیمار بدون مالش زیاد به بستر کمک کند.

سطوح حمایت کننده : استفاده از بالشت یا بالشتک ها میتواند به بیمار کمک کند تا در وضعیت مناسب قرار گیرد بطوریکه فشار زیادی به مجل زخم وارد نشود. از بالشتک های حاوی هوا یا آب میتوان در زیر محل هایی که زخم ایجاد شده است استفاده کرده تا فشار کمتری به آن وارد شود.

نظر به آنکه درمان زخم بستر بسیار سخت و طولانی می باشد بهترین کار جلوگیری از ایجاد آن در افراد مساعد به ایجاد زخم می باشد بدین منظور این افراد باید از بی حرکتی طولانی پرهیز کنند و در صورت عدم امکان حرکت بهتر است بیمار مرتب جابجا گردد و روی نواحی فشار پوستی به آرامی ماساژ داده شود و برای حفظ رطوبت پوست از کرم های مرطوب کننده استفاده شود. بدیهی است استفاده از تشک مواج موثرتر است.

در صورت وقوع زخم بستر برای درمان بهتر ابتدا باید آن را بر اساس شدت طبقه بندی نمود :

نوع خفیف با درگیری اپیدرم

نوع متوسط با درگیری اپیدرم و درم

نوع شدید با درگیر ی اپیدرم ، درم و بافتهای زیر جلدی

نوع خیلی شدید که زخم به استخوان و عضله رسیده است

اقدامات کلی درمان :

از نظر بهداشت و دفع ادرار و مدفوع کنترل شود

از ویتامین C روزانه ۲قرص ۵۰۰ میلیگرمی و غذای مقوی و حاوی پروتیین زیاد استفاده نمایید.

">جابجایی بیمار هر ۲ ساعت بدون آنکه پوست بیمار کشیده یا زخم شود

حفظ رطوبت پوست

سرتخت بیمار بالا نباشد

پانسمان بسته زخم :

جهت پانسمان بسته بایستی پوشش پانسمان را با یک حاشیه ۲تا ۳ سانتی برید و آن را روی زخم گذاشت و هر ۵ تا ۷ روز یا زودتر در صورت جمع شدن ترشحات تعویض کرد و تا بهبودی کامل ادامه داد.

پوششهای جدید زخم که بخار از آن عبور می کند permeable vaper در تسریع بهبودی موثر است . این پانسمان حتی برای زخمهای عفونی موثر است ولی در صورت بروز سلولیت نباید بکار گرفته شود.

تمیز کردن زخم :

برای ممانعت از عفونت باید زخم را تمیز نگه داشت. زخم مرحله یک را میتوان مرتب با آب تمیز و صابون ملایم شستشو داد ولی وقتی زخم ایجاد شده است شستشو باید با محلول سالین یا نمکی انجام شود. پانسمان موجب خشک نگه داشتن زخم و ممانعت از ورود میکروب به آن میشود. انواع مختلف پانسمان بصورت گاز، ژل، فوم یا فیلم وجود دارند.

آنتی بیوتیک موضعی :

فقط در صورت وجود ترشحات بدبو و عفونی از پماد موپیروسین ۲% دو بار در روز به مدت ۱ تا ۲ هفته و یا پماد فوسیدین یا اسید فوسید ۲% به همان مدت استفاده شود.آنتی بیوتیک خوراکی یا تزریقی فقط در صورتی که کشت باکتریولوژیک مثبت باشد استفاده میگردد.

#پانسمان زخم بستر#پیشگیری از زخم بستر#تمیز کردن زخم بستر#درمان زخم بستر#دلیل زخم بستر#زخم بستر#زخم بستر در بیماران#علت زخم بستر

پرستاری از کودک و سالمند در تهران