همه ی افراد برای زندگی نیاز به غذا دارند اما در شرایط خاص مانند بعضی از بیماری ها ،بی اشتهایی ، اختلال در بلع ،جراحی های دهان و… نمی توان همه یا بخشی از نیازهای غذایی را از طریق تغذیه دهانی تامین کرد در نتیجه باید تغذیه از راه دیگر صورت گیرد. یکی از این روش ها تغذیه روده ای ویا تغذیه با لوله می باشد.كه اصطلاحاً به آن گاواژ مي گويند .
معمولاً در اين روش لوله از راه بيني وارد معده شده و يا در موراد خاص با انجام عمل جراحي از راه شكم مستقيماً وارد روده كوچك مي گردد. تغذیه با لوله به دو صورت کوتاه مدت و بلند مدت می باشد اما در اکثر موارد بعد از مدت کوتاهی فرد توانایی تغذیه از راه دهان را بازمی یابد و به شرایط عادی بر می گردد.
محلولهای مورد استفاده در تغذیه با لوله را نيز محلول گاواژ می گویند . که شامل کربوهیدرات، پروتئین ، چربی و ویتامین ها و املاح مورد نیاز می باشند. این محلول ها به صورت “دست نخورده “، “نیمه هیدرولیز شده” و “هیدرولیز کامل” وجود دارند که از طریق لوله وارد معده و یا روده می شوند.
محلولهای گاواژ هم به صورت دستی وهم به صورت تجاری در دسترس می باشند . محلولهای دستی شامل مخلوطی از غذاهای طبیعی شامل گوشت،شیر، برنج ،موز،عسل ، هویج،سیب و…می باشند که توسط مخلوط کن ترکیب شده و سپس صاف می شوند اما محلولهای تجاری به صورت آماده می باشند و نسبت به محلولهای دستی دارای میزان بیشتر کالری و پروتئین و ریز مغذی در یک حجم مشخص می باشند و همچنین به دلیل عدم دخالت دست ،بار میکروبی کمتری دارند . از انجایی که محلولهای تجاری توسط پرستار یا شخص مسلط به این امر آماده می شود دارای خطای کمتری می باشد .
اگر بیمار دارای لوله تراکئستومی یا لوله تراشه است از نداشتن ترشحات مطمئن شوید در غیر این صورت ابتدا بیمار را ساکشن نموده و سپس عمل گاواژ را انجام دهید.
زمان نگهداری لوله معده 5 تا 7 روز می باشد .
از قرار داشتن سوند معده در داخل معده اطمینان حاصل کنید بطوری که اگر با سرنگ ترشحات معده را بکشیم محتویات معده به داخل سرنگ برگشت یابند .
بعد از انجام پروسبیجر گاواژ بهتر است نیم تا یک ساعت بیمار بصورت نیمه نشسته باشد .
غذای بیمار را بعد از 24 ساعت دور بریزید .
هر 3 ساعت به میزان 300 سی سی مایعات داده شود .
دمای غذای بیمار همسان با دمای اتاق باشد و از دادن غذای سرد و داغ به بیمار خود داری کنید .
بعد از اطمینان از نداشتن ترشح و قرار گرفتن سوند در معده سوند معده را خم کرده ( بطوری که مانع از ورود هوا به داخل معده بیمار شود ) و سرنگ را جدا کرده و پیستون داخلی سرنگ را خارج کرده و پوسته سرگ را به سوند معده وصل می کنیم، 30 تا 50 سی سی آب را داخل سرنگ ریخته و سرنگ را به صورت عمودی و به طرف بالا و مستقیم گرفته و قبل از اتمام آب داخل لوله وعده غذایی بیمار را داخل سرنگ می ریزیم ( دقت داشته باشیم که هوایی داخل لوله بیمار نشود ) . بعد از اتمام غذا 30 تا 50 سی سی آب را داخل سوند معده ریخته تا لوله معده شسته شود
عد از انجام گاواژ برای جلوگیری از وارد شدن هوا به معده بیمار،سوند معده را خم کرده و پس از شستشوی سرنگ پیستون را وارد سرنگ نموده و به سوند معده وصل می کنیم .
جهت تعویض سوند معده به مراکز درمانی مراجعه نماید.
فیزیوتراپی قفسه سینه بیمار در اولویت اول قرار دارد و بصورت 2 الی 3 بار در روز تکرار می شود که بصورت ضربه زدن کف دست به نحوی که در ناحیه کف دست یک گودی تشکیل شده باشد که از پایین به بالا باید انجام شود .
بیمارانی که دارای لوله تراکئستومی و سوند معده می باشند باید حتما دهانشویه داده شوند .
برای انجام یک ساکشن صحیح باید وسایل لازم ( دستگاه ساکشن، سوند ساکشن، سرم شستشو، گاز و دستکش استریل ) در دسترس باشد .
برای خارج شدن ترشحات، بیمار را تشویق به سرفه و تنفس عمیق می کنیم .
سوند های ساکشن کوچکتر باعث آسیب کمتر به بیمار می شود اگرچه که خارج کردن ترشحات غلیظ ممکن است بوسیله سوند های کوچکتر سخت باشد . اکثر منابع ذکر می کنند که قطر سوند های ساکشن نباید بیشتر از نصف قطر داخلی لوله تراشه بیمار باشد.
پرستار باید قبل از ساکشن تا حد ممکن بیمار را از این عمل آگاه ساخته و سپس سوند ساکشن را به آرامی و در حالیکه دستگاه ساکشن خاموش است وارد لوله تراشه بیمار کرده و تا زمانی که در مقابل حرکت سوند ساکشن مقاومت احساس کرد سوند را جلو ببرد سپس سوند را به میزان یک تا دو سانتیمتر عقب آورده و دستگاه ساکشن را روشن و شروع به ساکشن کردن کند.
این موضوع مشخصی است که فشار زیاد دستگاه ساکشن احتمال آسیب به بافت ریه را افزایش می دهد واکثر استادان فشار 150 میلی متر جیوه را فشار مناسبی برای ساکشن لوله تراشه می دانند.
بهتر است که جهت کاهش دادن عوارض ساکشن مدت زمان ساکشن کردن در هر مرتبه10 تا 15 ثانیه طول بکشد ساکشن کردن تا زمانی که ترشحات راه هوایی پاک شوند باید انجام شود و پس از هربار ساکشن کردن مدت زمان کافی به بیمار جهت بازگشت به وضعیت پایدار باید داده شود.
بیمار را بصورت خوابیده به پشت و صاف می خوابانیم، دستکش استریل را پوشیده و قبل از روشن نمودن دستگاه ساکشن سوند ساکشن ( نلاتون ) را تا مقدار معین به داخل لوله یا تراک فرستاده و بصورت چرخشی عمل ساکشن را انجام می دهبم .اگر مجددا نیاز به ساکشن بود یا ترشحات غلیظ بود 2 تا 3 سی سی سرم شستشو را داخل لوله تراشه یا تراک ریخته و مجددا ساکشن را انجام می دهیم و باید توجه داشته باشیم که ساکشن بصورت استریل انجام شود .
پرستاری در تهران